Adhesió al manifest de suport als mercats de pagès – Juny 2024

El Centre Social de Sants s’ha adherit al manifest impulsat per la Coordinadora de Mercats de Pagès de Barcelona i signat per més d’un centenar d’entitats i col·lectius en el que, davant la denegació de la la llicència del mercat de pagès de Sant Antoni per part de l’Ajuntament de Barcelona, demana la represa immediata del diàleg entre els mercats de pagès i l’Ajuntament, la reobertura immediata del mercat de pagès de Sant Antoni i el blindatge del model dels mercats de pagès a tota la ciutat de Barcelona i que us reproduïm a continuació:

Manifest conjunt d’entitats i productores
DEFENSEM LA PETITA PAGESIA, DEFENSEM ELS MERCATS DE PASSEIG

El passat dijous 2 de maig, l’Ajuntament de Barcelona denegava la llicència del mercat de pagès de Sant Antoni, que se celebra cada dimarts a la tarda a l’Avinguda Mistral amb Vilamarí. La mesura ha suposat un greu atemptat contra la petita pagesia del    territori, contra la ciutadania i contra els interessos del mateix consistori barceloní.

Esdevé un atemptat contra la petita pagesia perquè impedeix els petits productors i elaboradors del territori accedir a la venda directa, sense intermediaris. Un model que permet fer viables desenes de projectes agroecològics del país, en assegurar un preu just, tant per a la productora com per a la consumidora; un model que facilita la vinculació i les relacions entre el món urbà i rural i que és reconegut per les Nacions Unides, la UE i la Generalitat de Catalunya com una alternativa necessària per avançar cap a un sistema alimentari sostenible i just. La mesura també esdevé   un atemptat contra la ciutadania de Barcelona, que perd un canal per adquirir productes de proximitat, ecològics, artesans i a un preu just.

En últim lloc, la mesura va en contra dels interessos propis de l’Ajuntament de Barcelona, que en la seva estratègia d’alimentació sostenible, estableix com a objectius estratègics “incrementar la producció, venda i consum d’aliments de temporada, de proximitat i ecològics, i “protegir, recuperar i promoure espais d’agricultura urbana i periurbana”.

En la notificació rebuda, se’ns comunica que el motiu de la denegació de la llicència recau en “queixes” per part de comerciants del Mercat Municipal de Sant Antoni. La justificació denota una evident miopia política en considerar els mercats de pagès una competència per als mercats de l’Ajuntament, i no un aliat per assolir els objectius d’alimentació sostenible i un referent per copiar bones pràctiques, cada cop més diluïdes en uns mercats de titularitat municipal on els supermercats han entrat fins al seu cor, esdevenint el Cavall de Troia d’un sistema alimentari insostenible i injust.

Si bé sorprenen els motius mostrats per l’Ajuntament, encara crida més l’atenció el cas omís que ha fet el consistori a les reiterades peticions de reunió fetes des dels mercats de pagès. El tancament sobtat d’aquest mercat de pagès, que s’ha celebrat durant més de cinc anys, perjudica directament les productores i elaboradores del mercat; petits projectes agroecològics que s’han quedat sense una de les seves principals fonts d’ingrés.

D’altra banda, amb poc més d’una setmana, el mercat de pagès de Sant Antoni ha rebut el suport de més de 3.000 veïnes i veïns i prop d’un centenar d’entitats del territori. Una mostra evident de la indignació de la ciutadania d’una decisió que renega del consens, el diàleg, el bé comú i l’interès general

Com a organitzadors dels mercats de pagès ens preguntem: el mercat de pagès molesta?

Com poden molestar tres hores a la setmana de venda directa de productes de proximitat i ecològics?

Els mercats de pagès optem per un model diferenciat dels mercats municipals. Som espais de venda directa, on les veïnes troben una opció de consum de proximitat, fresc, de temporada i ecològic; així com la capacitat d’establir contacte amb la pagesia familiar catalana, amb aquells que conreen i elaboren el nostre menjar.

Per respecte a la petita pagesia, per  respecte a la ciutadania i per respecte als propis compromisos ambientals de l’Ajuntament de Barcelona, demanem:

  • La represa immediata del diàleg entre els mercats de pagès i l’Ajuntament. Un diàleg que, fins ara, ha estat present sempre i que no entenem per què un govern municipal, que té la funció de servir a la ciutadania, el nega.
  • La reobertura immediata del mercat de pagès de Sant Antoni, com a mesura coherent per respecte a la pagesia i a la ciutadania
  • El blindatge del model dels mercats de pagès a tota la ciutat de Barcelona. Som un actor necessari per treballar cap a un model alimentari just i sostenible, a l’oferir a les veïnes una alternativa real a la gran distribució que destrossa la terra, l’aigua i l’aire, tant al nord com al sud del

Diàleg, sempre; deixar que mori un mercat de pagès, mai.